המוח החברתי- ואיך הוא מאפשר לנו ללמוד, להתחזק ולהתפתח - דווקא בזמנים קשים
המוח החברתי- ואיך הוא מאפשר לנו ללמוד, להתחזק ולהתפתח – דווקא בזמנים קשים
בתקופה שבה אנחנו מרגישים "נטולי משאבים", המוח החברתי יכול לספק לנו משאבים פנימיים רבים, יותר ממה שנדמה לנו, ולהקל עלינו ללמוד, לחשוב, להתנהל ולהתמודד עם אתגרים.
זה בדיוק הזמן להכיר ולנצל את יכולות המוח החברתי כדי להתחזק.
המוח החברתי מתייחס לחלקים במוח שאחראים לעיבוד מידע חברתי, תחושת הבנה ואמפתיה, והם חיוניים ליצירת ולתחזוקת קשרים חברתיים.
בהקשר של למידה והתמודדות עם אתגרים תחת סטרס ממושך, הפעילות חברתית עוזרת לחזק חיבורים נוירוניים שיכולים להיפגע ולהפחית מתח נפשי, זאת מתוך הצורך הטבעי שלנו להכיר אנשים, להיות מוכרים על ידי אחרים ולחוש תחושת שייכות למשהו שגדול מאיתנו.
לכן, האינטראקציה החברתית יכולה לפעול לטובה על מרכזי התגמול במוח ולהביא להרגשת רווחה ולעידוד חוויות למידה חיוביות.
תחושת האמפתיה הנוצרת דרך העיבוד של מידע חברתי גורמת לנו לחוש בטוחים יותר והדבר מהווה בסיס חשוב להתמודדות עם אתגרים לימודיים, ובכלל.
החוקר ההולנדי דה-קראקר מצביע על כך שלכל למידה יש מרכיב חברתי ורגשי למוח.
כאשר אנו לומדים בהקשרים חברתיים, אנו לא רק רוכשים ידע ומיומנויות אלא גם מפתחים תגובות רגשיות והתנהגותיות שיכולות לתרום לחוסן שלנו.
סוג זה של למידה כרוך בהתבוננות, חיקוי ועיצוב התנהגויות, עמדות ותגובות רגשיות של אחרים, מה שיכול לעזור לאנשים להסתגל למצבים חדשים בצורה יעילה יותר.
טיפוח חוויות ואינטראקציות קולקטיביות מסייעות בהסתגלות ותגובה לשינויים וללחצים סביבתיים, ולכן הוא כה רלבנטי למי שמעצב בימים אלו תהליכי למידה.
חשוב להבין שלא כל התכנסות בכיתה היא למידה חברתית.
כדי שהמוח החברתי שלנו יממש את היכולות שלנו, חשוב שנקפיד על הסביבה החברתית שמלווה אותנו, כדי להבטיח שהיא אכן זו שתחזק אותנו בימים קשים.
ספר חדש שיצא השנה בנושא המוח החברתי, שנכתב על ידי החוקרים קלימארי, דומבר ורוקי, מסביר שגודל הקבוצה הוא משתנה משמעותי לרווחה של הקבוצה הזו.
מתברר שאנחנו פורחים במצבים שבהם אנחנו מכירים את הקבוצה שלנו, מה שמחייב אותנו "לעבוד" כדי לבנות לעצמנו סביבות חברתיות, כאלו שיהיו בטוחות ולא גדולות מדי.
נראה מהמחקרים שאיכות היחסים פוחתת ככל שגודל הקבוצה גדל, כי רק קבוצה מצומצמת יחסית, מספקת לנו תחושה של שלווה, העצמה.
לא בכדי אנחנו מקדישים 60% מהזמן החברתי שלנו עם 15 אנשים בלבד (ו- 40% מתוך ה- 60 מוקדשים ל- 5 אנשים בלבד, שהם קבועים לאורך זמן ומספקים לנו יציבות ומקור לתמיכה), מה שאומר שחשוב שנהיה בררנים לגבי מי האנשים האלו כדי שנוכל להתמודד היטב עם אתגרים ומצבי לחץ.
שיח עם הצ'אט GPT והבארד מרכז באופן בהיר את ההשפעה של המוח החברתי על התפקוד שלנו ועל יכולות הלמידה שלנו ומראה שיש סדרה של גורמים מניעים שמתאפשרים בלמידה חברתית, כאשר כל גורם מחזק את שאר הגורמים ומבטיח לנו סביבה חיובית לצמיחה והתפתחות:
ניהול יעיל של לחצים
המוח החברתי עוזר לנו לחפש רשתות תמיכה חברתיות שמספקות לנו רווחה רגשית, עזרה מעשית ומידע על התמודדות עם אתגרים. פעמים רבות אנחנו נחפש תמיכה כזו כמו מגנט, והנינוחות המתגמלת שנרגיש תאפשר לנו לנהל את הלחצים שאנו חשים באופן יעיל יותר ולהסתגל ביתר קלות לשגרת החירום.
אמפתיה כדרך ללמידה
המוח החברתי עומד בבסיס האמפתיה, שהיא היכולת להבין את רגשותיו של האחר. במשבר לאומי, אמפתיה יכולה להוביל לשיתוף פעולה רב יותר ולנכונות לעזור לאחרים, ומכאן נוכל ביתר קלות ללמוד, להסתגל למצבים חדשים ולהתמודד עם אתגרים, זהו אחד המתכונים המשמעותיים לחיזוק החוסן והוא קורה באופן טבעי בתהליכי למידה חברתיים.
התבוננות וחיקוי של התנהגות ראויה
אנחנו לומדים המון באמצעות התבוננות וחיקוי כחלק מהתהליכים הקשורים למוח החברתי. אם נסתכל כיצד אחרים מגיבים למשבר או לאתגר, נוכל לקבל שיעור חשוב לגבי מהי התנהגות ראויה או יעילה, ואיך אפשר לאזור כוחות כדי להתמודד עם קושי מתמשך. סביבה חברתית תומכת יכולה לייצר את האפקט הזה. האמפתיה והרווחה הרגשית יעודדו את חברי הקבוצה להתנהגות ראויה ושאר חברי הקבוצה יתבוננו ילמדו ויחקו התנהגות כזו.
ויסות רגשות
המוח החברתי מעורב גם בוויסות הרגשות. בעתות משבר, היכולת לנהל פחד, חרדה ורגשות חזקים אחרים חיונית לחשיבה בהירה וללמידה יעילה.
פתרון בעיות
פתרון בעיות קולקטיבי שנוצר כאשר קבוצה מתמודדת ביחד עם אתגר, הוא מרכיב מרכזי של המוח החברתי. המאמץ הקולקטיבי גורם לנו לפתור בעיות ולהתמודד עם אתגרים באופן שאף אחד מאיתנו לא היה יכול לבצע לבד. בזמן משבר, כשאתגרים לימודיים נראים רחוקים מהישג יד, ההתמודדות הקולקטיבית יכולה להחזיר לנו את האמונה ביכולת לפתור בעיות, ללמוד ולהתמודד עם אתגרים לא מוכרים, כמו גם לחזק את החשיבה החדשנית והיצירתית שלנו.
לכניסה לקישורים בנושא לחצו כאן, כאן, כאן וכאן