מבנים ארגוניים וצורות העסקה חדשות בעידן הפוסט קורונה- על ההולוקרטיה (ארגון ללא מנהלים) וה- job sharing (שבו שניים חולקים ביחד משרה)
מבנים ארגוניים וצורות העסקה חדשות בעידן הפוסט קורונה- על ההולוקרטיה (ארגון ללא מנהלים) וה- job sharing (שבו שניים חולקים ביחד משרה)
רובנו מכירים את חוויית העבודה במסגרת היררכית ברורה, מסודרת, בהירה אך לעיתים מסורבלת וביוקרטית ומקשה על צמיחה והתפתחות. לכל אחד יש תפקיד מוגדר לרוב במשרה מלאה.
האם יש מבנה ארגוני אחר? שיטות העסקה גמישות יותר?
העידן החדש של העבודה ההיברידית מעורר שאלות חדשות גם בתחום זה.
הכירו 2 דוגמאות שמדגימות את הטלטלה שעוברים חלק מהארגונים, ההולוקרטיה וה- job sharing.
הולוקרטיה הוא מודל של מבנה ארגוני שבו לא קיימת שדרה ניהולית.
העבודה בארגון כזה מתחלקת בין אנשי הצוות והם מגדירים ומנהלים לעצמם את המשימות ללא מנגנון של דיווח ביצוע כלפי מעלה.
ארגונים שעברו מניהול היררכי לניהול שטוח מעידים על יתרונות רבים.
תהליכי עבודה וקבלת החלטות גמישים ויעילים יותר, צמצום בפגישות סרק, יכולת דיוק והתאמה של עובדים לצרכי המשימה, עלייה בתחושת האחריות ובנאמנות העובדים, הזדמנות לתנועה גבוהה יותר בין תפקידים בארגון ואף צמצום בעזיבת העובדים.
אך גם במבנה שטוח חסרונות רבים. רבים טוענים שהביורוקרטיה לא באמת נעלמת אלא מחליפה צורה.
קשה לקדם משימות בארגון ללא הכוונה ניהולית מספקת ונדרשות פגישות רבות לשם חלוקת תפקידים וסנכרון.
ישנם הטוענים שמערכת שטוחה פחות מאתגרת את עצמה ולא מציבה מספיק סימני שאלה שמאפשרים פריצת דרך ארגוניות.
אף אחד לא מצפה מארגונים לבטל את השדרה הניהולית שלהם אך בשנים האחרונות (עוד לפני הקורונה) ניכרת מגמה של השטחה ארגונית והעידן החדש של עבודה מרחוק מחייב התבוננות מחודשת על תפקיד העובד ותפקיד המנהלים, באופן שמגדיל את עצמאות העובד ואת הניהול העצמי שלו ומצמצם את ההתעסקות הניהולית סביבו.
ודאי לא נראה סחף גדול של מבנים שטוחים מוחלטים, אך מומחים מעריכים כי הדרישה לשחקני צוות שקופים ואוטונומיים תגדל בשנים הקרובות ועל הארגונים לקדם תרבות התומכת בסוג כזה של יחסי עבודה.
איפה יש לזה סיכוי להצליח?
מבנים שטוחים יותר יתאימו למקומות עבודה שבהם יש שחקני צוות חזקים ופחות לארגונים שמבוסס על אנשים אינדבדואליים דומיננטיים או כאלו שבמיוחד אוהבים לנהל אחרים.
עוד דוגמה מעניינת בזירה אחרת לגמרי, היא ה- job sharing – מצב שבו 2 אנשים (לעיתים יותר) חולקים משרה ביחד וחולקים את האחריות לתפקיד אחד.
היום מדובר רק במחצית האחוז מכלל העובדים, אך במכון ה- CIPD המתמחה בעולמות של משאבי אנוש פרסם לאחרונה המלצה להרחיב את הפורמט ולאפשר העסקה גמישה שבה כמה אנשים עובדים בחלקיות וממלאים תפקיד שלם אחד בו הם מחלקים בינם לבין עצמם את האחריות, עומסי העבודה ואפילו את ימי החופשה.
שתי הדוגמאות לא הומצאו לאחרונה אך נראה שהן נעשות רלבנטיות יותר בעולם של עבודה גמישה יותר והיררכית פחות.
לחצו כאן לקריאת המאמר המלא וכאן לתרשים של ה- CIPD המפרט את סוגי ההעסקה הגמישה בשוק העבודה החדש