ממוח שורד למוח לומד - איך להחזיר את המוח למצב של צמיחה
ממוח שורד למוח לומד – איך להחזיר את המוח למצב של צמיחה
האמיגדלה של כולנו עובדת "שעות נוספות" בשבועות האחרונים, בסיטואציה ביולוגית שמכונה "מוח שורד".
זהו מצב שבו אנחנו מרגישים שאנחנו מוצפים נפשית ורגשית ולא מסוגלים לעבד רעיונות חדשים. משימות יומיומיות בסיסיות, שבמצב רגיל היו מרגישות לנו קלות לביצוע, הופכות להיות מסובכות או קשות. המחשבות שלנו במצב כזה הן של "שחור או לבן" עם רתיעה גדולה מעמימות.
המוח שלנו בנוי ותוכנן להתמודד עם לחץ, אבל כאשר הלחץ הזה נמשך זמן רב, אנחנו מאבדים את האיזון בחלקים של המוח ששולטים בחשיבה ולמידה, קבלת החלטות וויסות של חרדות ומצב רוח רע.
מוח לומד לעומת זאת, הוא זה שפתוח ללמידה חדשה, לא נבהל מעמימות ומסוגל לראות את התמונה הגדולה, עם תחושת חדווה וסקרנות.
למוח השורד יש הרבה יותר סיכוי להצליח להתגבר על המוח הלומד. הוא רוצה לשמור עלינו, ובמצבי קיצון, להציל את חיינו.
לכן, המעבר למוח לומד דורש מאמץ.
מומחים מסבירים שבסופו של דבר, מעבר למוח לומד מתחיל ונגמר בתחושות של שייכות, קשר ומחוברות. אם אנחנו מלווים אנשים שנמצאים במצב של מוח שורד, זו תהיה הנוסחה להחזיר אותם למצב של צמיחה.
קבלו 6 המלצות קצרות שיסייעו לנו לעבור למצב של צמיחה, כפי שאספנו מהאתר very well mind, מפרסומיו של הפסיכולוג הקליני דר' ג'ייקוב האם מניו יורק ומה- צ'אט GPT וה- bard:
- לזהות טריגרים
מקור הלחץ ברור לכולנו, אך ככל שנזהה רגעים מסוימים שמהווים טריגר ללחץ הזה (צפיית יתר בחדשות למשל) נוכל להפחית אותם ולצמצם את העיסוק המכביד על המוח. אם נזהה מה מכניס אותנו לתחושת הישרדות, נוכל להתחיל לפתח אסטרטגיות להתמודדות בונה יותר. קושי בזיהוי הטריגרים יכול להיות סיבה טובה לפנות לגורמים חיצוניים או לאנשי מקצוע, שיסייעו לנו בזיהוי ובדרכי הפעולה הנדרשים. - לאתגר מחשבות שליליות
למוח יש הטיה חזקה למחשבות שליליות, ולא חסרות ידיעות שליליות שמגיעות אלינו על בסיס יומיומי. ועדין, גם כאשר המחשבות השליליות מציפות אותנו, אנחנו יכולים לנסות לאתגר אותן. נוכל לברר האם יש כאן סיפור שאנחנו מספרים לעצמנו? האם אנחנו יכולים לספר סיפור קצת אחר, שיש בו עוגנים אופטימיים (גם בראייה ארוכת טווח)? האם ניתן למסגר את הסיטואציה שבה אנחנו נמצאים עם מחשבות חיוביות יותר?
זה בדיוק הזמן למקד באופן מודע את המחשבות על הדברים הטובים שבחיים שלנו, קטנים ככגדולים. כאשר אנחנו מתמקדים בחיובי, אנחנו מאמנים את המוח שלנו לספר לעצמו סיפור מאוזן יותר. - לחגוג הצלחות
כדאי להוקיר את ההצלחות שיש לנו, אלו שקורות כעת ואלו שהתרחשו בעבר. יציאה מתוך הצלחות עבר או הווה, מפחיתות חרדות ומחזקות את מצב הרוח. אם הגענו לאיזשהו יעד שהצבנו לעצמנו, נוכל להקדיש קצת זמן לחגוג את ההישג ולספק לנו מוטיבציה להמשך.
אפשר לעשות את הפעולות האלו באופן פומבי ממש, למשל בכתיבה של דברים שאנחנו מוקירים או שמחים לגביהם. כדי לצאת ממוח שורד למוח לומד, צריך קצת תזכורות מהדהדות על מה שכן עובד לנו. - לחתור לשגרות
לא סתם, אנחנו כמהים לחזור לשגרה. ביציאה משגרה יש ערעור על היציבות והרציפות שאנחנו מחפשים לעצמנו, ואנו נעשים דרוכים ומצפים בכל רגע להפתעות. ככל שניתן להחזיר את החיים שלנו למצבים צפויים, כאלו שנוכל לחזות אותם, כך נקל על היציאה מתחושת ההישרדות. - להיות מוקף בחברים
לאנשים שאיתם אנחנו מבלים יש השפעה גדולה על מצב הרוח ועל הזווית שדרכה אנחנו מסתכלים על החיים. אם נוודא שאנחנו מוקפים באנשים תומכים ש"מרימים" לנו את מצב הרוח, נסתכל על העולם בפרופורציה אחרת, נעסיק את עצמנו באינטראקציה אנושית אמפתית, ונחווה חוויות חיוביות יותר.
- להיות סבלני
שינוי דפוסי חשיבה לוקח זמן, המציאות מסביב לא מקלה עלינו על השינוי הזה, לכן אין טעם לצפות להקלה מיידית. עדיף לחשוב באופן ריאלי שמדובר בתהליך הדרגתי, שהחלטנו לקחת עליו בעלות כדי לשמור על עצמנו ולהחזיר לנו את תחושת הצמיחה. לא להתייאש אם לא רואים תוצאות מיידיות.