סקפטים לגבי כל הבאזזזז על ה- AI (בינה מלאכותית)?
סקפטים לגבי כל הבאזזזז על ה- AI (בינה מלאכותית)?
חידושים טכנולוגיים עוררו סקפטיות וצעדי הדיפה מאז ומעולם, ומהפכת הבינה המלאכותית שפורצת בימים אלו היא הזדמנות להיזכר שהחשש משינויים טכנולוגיים הוא עקבי, וכל מה שמתחלף הן רק הטכנולוגיות עצמן.
דר' ניק סורס מהמרכז לטכנולוגיות ומנהיגות בחינוך באוניברסיטת קנטקי פרסם מקבץ התייחסויות של אנשי חינוך ולמידה לשינויים לאורך השנים.
החל מחוות דעת משנת 1815 על פיה "התלמידים מסתמכים מדי על נייר, ומתקשים בכתיבה על לוח, מה אם יעשו אם יגמר להם הנייר?" דרך עיתון מורים ב- 1907 שציין כי "התלמידים כיום תלויים יתר על המידה בדיו, ואיבדו יכולת לחדד עפרון, בעוד שברור שדיו לעולם לא יוכל להחליף עיפרון" ועד להכרזה משנת 1950 לפיה "עטים כדוריים חד פעמיים יהרסו את החינוך והם מסימני התחלואה המודרנית".
הספקנות לא נעלמה עם הופעת המחשבים והאינטרנט, יו"ר IBM בשעתו הצהיר ש"אני חושב שיש ביקוש בעולם ללא יותר מחמישה מחשבים" וקן אולסון הצהיר בשנות השבעים ש"אין שום סיבה שמישהו ירצה מחשב בבית שלו".
בכנס AI שנערך ב- HIT לפני כשבוע הוצגו הציטוטים הללו לצד משפטי הדיפה שנאמרים כיום על מהפכת הבינה המלאכותית, במסגרת הרצאתם של דר' ערן גל מ- HIT וגדעון זילר ממתודיקה.
משפטים אלו כוללים את הטענה שה- AI לא מדויק (מה שנכון, אך מגמת השיפור ניכרת), שהוא לא טוב בעברית (בשבוע שעבר יצאה גרסה חדשה ל- Chat GPT המתמודדת טוב יותר גם עם עברית), ניסיונות למנוע כניסה של הטכנולוגיה למקומות עבודה ומוסדות לימוד (למשל במדינת ניו יורק) ועד לנחמה שרק בני האדם יהיו בעלי חוש ביקורת ורגש (מומחים רבים טוענים שהתקדמות הטכנולוגיה תוכל להפוך אותה ללא פחות ביקורתית ואף רגשית).
מהפכת ה- AI מטלטלת וצפויה לשנות מן היסוד הרגלי עבודה, למידה והוראה.
אנו ממליצים בחום לחקור, להתעניין ולא להדוף את הטכנולוגיה החדשה.
לשאול שאלות, לגלות סקרנות וגם להתמודד בקול רם עם האתגרים החדשים שהיא מביאה עימה.
הקישור לציטוטים ההיסטוריים כאן
הקישור לכלל מצגות כנס ה- AI ב- HIT (בקרוב יועלו גם כל ההקלטות של ההרצאות)- כאן