שלושת המינים: מה ההבדל בין מנטור, יועץ ומאמן?

שיתוף

בעידן בו כל כך הרבה אנשים מציגים את עצמם כמנטורים, יועצים או מאמנים, קשה להבין אם מדובר במילים נרדפות או פונקציות שונות לגמרי שכל אחת מגשימה מטרה אחרת. נעשה סדר:

למנטור יש הגדרה מקיפה ועמומה יותר יחסית לדמויות אחרות. מדובר בדמות מופת שחיה את החיים שהיינו רוצים עבורנו או מישהו שעבר התנסויות שגם אנחנו צפויים לעבור. בחירה במנטור צריכה להיות עבור שאלות בתחום קריירה, עסקים, בריאות, רוחניות או מערכות יחסים והוא נדרש להיות דמות שמהווה מודל, שנעה על כמה דיסיפלינות, שהצליחה במה שעשתה עד כה ושאפשר להיות גאים בה. לפגישה עם מנטור לא באים עם שאלות סגורות והוא לא אמור להיות מישהו שייתן לך הנחיות מה לבצע אלא מישהו לחקות אותו ואת הניסיון שלו.

היועץ, גם הוא בעל ניסיון והישגים אך הוא לא נדרש להיות בהכרח מודל לחיקוי. הוא נדרש לתת משוב ספציפי על שאלות ספציפיות, בד"כ על נושאים נקודתיים ותחומים. בחירה בדמות כזו צריכה להישען על הניסיון המקצועי שלו וכתלות בשאלות שיש לי ושלגביהן אני מחפש תשובות. השיח איתו פורמאלי יותר עם תפוקות יותר ברורות לתהליך.

מאמן, לעומת זאת, לא שואב את כוחו מהיותו דמות מומחית בעולם תוכן מסויים והוא יכול אפילו להיות לא כל כך טוב בנושא שלגביו הוא מאמן (לא כל מאמן כדורסל צריך להיות שחקן כדורסל מצטיין). תפקיד המאמן לגרום ללמידה להתרחש, למקד רצונות וציפיות ולהגדיר תוצאות. ההתמחות של מאמן היא בבניית אסטרטגיות להשגת תוצאות בנושא מסויים, גם אם למאמן עצמו אין את ההתנסות הספציפית.

לכניסה לקישור לחצו כאן.
x