4 דרכים לחידוד החשיבה הביקורתית שלך

שיתוף

4 דרכים לחידוד החשיבה הביקורתית שלך

כניסת מערכות ה- AI לחיינו מחזקת את הצורך בחשיבה ביקורתית, בעיקר בתקופה זו שבה לא כל התשובות שהמכונות מספקות הן נכונות, ולעיתים נראה שהבינה המלאכותית סובלת (כנראה באופן זמני) מהזיות.

קל לדבר על חשיבות החשיבה הביקורתית, אבל האמת היא שקשה מאוד להפעיל חוש ביקורתי.

חוש הביקורת שלנו יהיה במיטבו אם הוא יעסוק בנושא שאנחנו מכירים ומבינים בו.

אך באינטראקציה עם מכונות, אנו מבררים או משוחחים על דברים שאנחנו לא לגמרי מבינים בהם.

איך יוצאים מהאוטומט של קבלה של מידע ללא ביקורת, איך אנחנו נדרשים לערער על מידע חדש ששמענו ולא "לקנות" כל מידע מרעיש?

ה- BBC פרסם רשימת המלצות לפעולות פשוטות לחידוד החשיבה הביקורתית, חלקן יכולות לסייע לנו בהתמודדות עם עולם עם הרבה מידע, וגם הרבה פייק.

הנה 4 המלצות מתוך הרשימה שפורסמה:

1. להיזהר מהטיות:

ההטיות במוח שלנו חזקות מאוד ואם לא נהיה מודעים למה שאנחנו לא יודעים, נתקשה להפעיל חוש ביקורתי כלפי משהו. אחת ההטיות החזקות שקיימות אצלנו היא ההעדפה למידע שמאשר את מה שכבר חשבנו, תוך התעלמות לא מודעת ממידע שסותר זאת.

מומלץ לא "לדהור" להחלטה כלשהי ולפתח קשב לעמדות נוגדות, גם בנושא שאנחנו חושבים שאנחנו בטוחים בו. רגע נוסף של שיהוי שיפוטיות יכול לשפר מאוד את אופן קבלת ההחלטות שלנו. גם בשיח עם בינה מלאכותית, אנחנו יכולים לבקש לקבל דעות נוגדות או זוויות מבט אחרות כדי לא "להינעל" על התשובה הראשונה שקיבלנו.

2. לחבק מורכבות:

פעמים רבות, הרצון הטבעי שלנו לפשט משהו, כדי לא להסתבך, גורם לנו לפספס תמונת מצב מורכבת. המוח שלנו מעדיף קיצורי דרך וחשיבה יעילה, אך העידן הנוכחי מזמן לנו אפשרויות כאלו בקלות רבה מדי.

כך למשל, דיונים ברשתות חברתיות מציגים לעיתים עמדה קיצונית בכותרת ומי שלא יקרא עד הסוף לא יבחין שהכותרת הזו מוטה ושהמציאות קצת יותר מסובכת ממה שנראה במבט ראשון.

חושבים שמישהו עשה משהו לא בסדר? אם נפעיל חשיבה ביקורתית ונתעקש עם עצמנו שאולי יש הסבר מאחורי הפעולות של מישהו, נוכל להרוויח מידע עשיר יותר ולנקוט בצעדים חכמים יותר כדי לשפר את המצב שנוצר.

3. להצטנע:

ללא צניעות אינטלקטואלית, יהיה קשה לנו להפעיל חשיבה ביקורתית.

אחת הדרכים לעשות את זה היא לשחק משחק פנימי שבו אנחנו קודם כל נחשוב למה אנחנו טועים ורק אח"כ למה אנחנו צודקים, או שנעשה מאמץ אמיתי להיכנס לנעליים של מישהו עם עמדה אחרת. הרובד הנוסף שנגלה רק יחזק אותנו ויאפשר לנו להיות מדויקים יותר בדרכי הפעולה שלנו.

4. לאמת מקורות:

כמו כל עיתונאי טוב, גם אנחנו צריכים קודם כל לשאול את עצמנו, מאיפה הגיע המידע החדש ששמענו, ועל מה הוא נסמך? עצם העצירה הזו, שמבקשת ללכת צעד נוסף ולא "לקנות" כל בדל של מידע חדש וסוחף, יכולה להפוך אותנו למושכלים יותר. הנכונות של כלי ה- AI להסביר לנו מה עומד מאחורי התכנים, לקבל משובים ולשפר ולדייק את התשובות מאפשרים לנו לבצע את האימות ביתר קלות.

לכניסה למאמר המלא לחצו כאן

x