מדוע (מעט) חרדה יכולה להיות כח על
מדוע (מעט) חרדה יכולה להיות כח על
חרדה היא לא בהכרח חולשה, אלא "תמרור" שאנו מקבלים מהמוח שמסמן שצריך לשנות משהו כדי שנוכל להיות בטוחים.
כ- 90% מאוכלוסיית העולם סובלת מחרדה "יומיומית" – להבדיל מהפרעות קליניות שנוכחות אצל כרבע מאיתנו. לחרדה יש סטיגמה של משהו להתבייש בו, ולכן היא גורמת לנו האופן אוטומטי למחשבות שליליות ופוגעת בתפקוד שלנו.
מחקרים של מדענית המוח ונדי סוזוקי מביעים על ההפך. לטענתה, יתכן ואנחנו כל כך רגילים שחרדה זה רע, עד שאנחנו לא שמים לב שחרדה קלה היא אפילו מתנה.
בספרה "חרדה טובה", היא מסבירה שהפתרון אינו לנסות להימנע או להיפטר מחרדה (בכל מקרה זה בלתי אפשרי), אלא להפוך אותה במודע למשהו שאנחנו יכולים להשתמש בו.
גם אם חרדה אף פעם לא נוחה, אנחנו יכולים לנסות לשלוט על התחושות שבאות איתה ולתעל אותה למחשבות מועילות יותר.
סוזוקי מדגישה שאין טען לנסות להסתיר את רגשות החרדה, אלא להפך, לתת להן במה ולמסגר אותן כרגשות עם היבט השלילי שבא להגן עלינו ולכוון אותנו.
במילים אחרות, חרדה קלה היא סימן להזדמנות ללמידה חדשה.
היא ממליצה לנו לשאול את עצמנו "מה החרדה שלך אומרת לך?" ולנסות להמיר את החרדות והמחשבות השליליות למשימות לביצוע – להגדיר לעצמנו את הפעולות שאנחנו יכולים לבצע כדי להועיל לעצמנו לאור התחושות שאנחנו מרגישים.
בנוסף, חרדה שזיהינו אצל עצמנו, מאפשרת לנו לזהות אם יש מסביבנו אנשים עם חרדות דומות. במצבים כאלו, אנחנו יכולים לגייס את רגשות האמפתיה שלנו כלפי אחרים ולשוחח איתם ואולי אפילו לתמוך בהם – מה שיכול בעצם לחזק אותנו לעבר מחשבות פרודוקטיביות יותר.
לכניסה לקישור לחצו כאן