שיתוף

אחרי איזו ארוחת בוקר נלמד ונזכור יותר טוב?

 

מדענים מסבירים כבר שנים רבות שלאוכל מעובד או עתיר סוכר יש השפעה הן על הבריאות הפיזית והן על בריאות הנפש, אך לאחרונה פורסמו כמה מחקרים שממוקדים בשינויים של תזונה עתירת שומן וסוכר על האופן שבו אנו לומדים.

 

סדרת מחקרים שהתפרסמה לאחרונה מראה שמזונות מעובדים במיוחד עשויים להשפיע לא רק על הגוף שלנו, אלא גם על המוח.

 

באחד המחקרים, התבקשו משתתפים לבצע פעולה פשוטה של למידה, תוך כדי שמוחם נסרק (ללחוץ על כפתור הקשור לתמונה, לאחר ששמעו צלילים מסוימים). אלו שאכלו חטיף עתיר שומן וסוכר התקשו יותר להעריך את המצב הנדרש מהם כאשר לא קיבלו תמונה כלל, ונראה שהתזונה שינתה את התגובות של מערכת התגמול של המוח והשפיעה לרעה גם על ביצועי החשיבה שלהם.

 

מחקר אחר, מאוניברסיטת קווארי בסידני, שפורסם בשנת 2019 הוכיח ש-4  ימים של אכילת ארוחת בוקר עתירת שומן רווי וסוכר היו קשורים לירידה בביצועים במבחני למידה וזיכרון מסוימים,  בעוד שאנשים שאכלו ארוחת בוקר בריאה יותר לא חוו שינויים בביצועים.

 

 

במחקר השתתפו כ- 100 סטודנטים, שאכלו טוסט לארוחת בוקר.

 

קבוצה אחת קיבלה אותו עם שומן רווי גבוה ותוספת סוכר, הקבוצה השניה צרכה טוסט בהרכב קלורי זהה (400 קלוריות) אך עם פחות שמן וסוכר ויותר חלבון. השוני הזה השפיע על רמות הגלוקוז בדם וההבדלים במה שזכרו מהלמידה שביצעו , במבחן שנערך 30 דקות לאחר מכן, היו משמעותיים.

 

לכל אלו הצטרף מחקר חדש שפורסם לפני פחות מחודש על ידי קבוצת חוקרות מאוניברסיטת טוליין בארה"ב. מחקר זה מגלה כי דיאטה ים תיכונית עשויה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי באמצעות שינוי באיזון החיידקים במעיים.

חולדות שהוזנו בדיאטה בסגנון ים תיכוני הראו שינויים חיידקיים ייחודיים, הקשורים לזיכרון טוב יותר, גמישות קוגניטיבית וזיכרון עבודה, בהשוואה לאלה שהוזנו בדיאטה מערבית.

 

 

הקישורים לסקירות המחקרים ולמחקרים המקוריים כאן וכאן וכאן וכאן

 

 

 

x