מהן עשר התכונות שהעדרן מונע ממנהיגים להיות מנהיגים מצליחים ומעוררי השראה?
Folkman מנהל בחברת היעוץ Zenger Folkman הציג בכנס ה- ASTD האחרון את משנתו בנושא מנהיגות מעוררת השראה. הוא בחר להציג זאת דווקא באמצעות עשרת השגיאות שמנהיגים מבצעים באופן שמכשיל אותם ומונע מהם להיות מנהיגים. את עשר התכונות הללו הוא ניתח מתוך סקר של מנהלים בכירים שפוטרו בחברות בארה"ב ומשיחות עם מנהלים בחברות אמריקאיות.
מהן עשר השגיאות הללו?
- העדר אנרגיה והתלהבות. ע"פ Folkman תכונה של אנרגיה והתלהבות היא תכונה מדבקת, כאשר מישהו אנרגטי יש יותר סיכוי שמי שלידו גם יהיה אנרגטי. מנהל הוא בעל השפעה סביבתית אדירה, יותר ממה שנדמה. לכן ההתלהבות שלו בעלת אימפקט חזק יותר מעובד רגיל והעדר התנהגות כזו פוגעת בסופו של דבר במנהיגות של אותו מנהל.
- מקבלים את הבינוניות של עצמם. רואים את תפקידם להוציא את משימותיהם לפועל, באופן שבו הם יוצאים טוב עם תפקודם אך לא מעבר לכך, הם לא מציבים לעצמם יעדים גבוהים מאלו הקשורות למשימות שלהם, כך שהם למעשה מבטיחים פחות ממה שיכלו, ועומדים בכך.
- העדר חזון וכיוון. כמו מטייל ההולך בשביל ומסתכל בעיקר על השביל, לראות שאין סלעים או מקומות להתדרדר בהם, וכמעט שוכח שיש נוף ומבט מלא מעלה להביט בו, כך גם מנהלים רבים מנהלים את מלוא הריכוז שלהם בהוצאה לפועל של המשימות השוטפות אך ללא הסתכלות מערכתית גבוהה.
- מעורבות רגשית בקבלת החלטות שפוגעת בכושר השיפוט. בעיקר מתוך קושי להיפרד, לבצע פעולה קשה, להודות בטעות.
- העדר שיתוף פעולה. מנהלים עצמאיים משדרים שהעמיתים שלהם הם מתחרים שלהם ואז הם מובדלים מכמות גדולה של אנשים שיכולים לתמוך בהם ולספק להם תובנות חיצוניות שלהם הם זקוקים מאוד באתגרים הניהוליים והמנהיגותיים שלהם.
- העדר דוגמה אישית. הצבת סטנדרטים של התנהגות וביצוע ואז הפרה שלהם, בסופו של דבר זה מהווה פגיעה של אמון, וקשה להישמע למנהיג שאתה לא מאמין בו.
- התנגדות עקבית לרעיונות חדשים. עבודה לפי אותן שגרות, מבלי רצון לשנות או להשתפר.
- העדר הפקת לקחים אישית והעדר ניצול טעויות כהזדמנות לשיפור.
- העדר מיומנויות בין אישיות. רמת פרגון נמוכה, רמת ביקורתיות שאינה פרודוקטיבית.
- לא מפתחים את האחרים. מרוכזים בעצמם וגורמים לעמיתים ולכפופים שלהם לא להתחבר אליהם ולמשימות הארגוניות הקשורות אליהם.
עשר הנקודות הללו הן פרק אחד מתוך ספר שהוציא Folkman יחד עם שותפו העוסק במנהיגות מעוררת השראה. המעניין דווקא בפרק הזה, הוא הישענותו על מה שגרם בפועל למנהלים להיות מפוטרים, או להיות מועדפים לפיטורין בתקופת המיתון האחרונה.