כיצד נשמור על כשירות עובדינו לאורך זמן?
נתחיל בדוגמה קצרה… לפנינו שני בעלי מקצוע מעולמות תוכן מאוד שונים. האחד, רופא מנתח, אשר כפי שכולנו יודעים עובר הכשרה מאוד ארוכה, נבחן, נמדד, עושה סטאז' ורק אז מקבל את ההסמכה ויכול להתחיל לעבוד במקצוע. לאחר שהחל עבודתו הוא כל הזמן תחת פיקוח, לומד, מתעדכן ונמדד. אם ימצא כי אינו כשיר לביצוע תפקידו, רשיונו ישלל ממנו, מאחר והוא עשוי לסכן חיי אדם. השני, איש פרסום, אשר לא בהכרח עבר הכשרה ולעיתים אף לא תהיה לו הסמכה פורמאלית, ועדיין מבחן התוצאה מחייב גם אותו. במקרה שלו, הביא לקוחות, הלקוחות מרוצים מהתוצאה, הגדיל את התקציב של הלקוח ועוד. אם לא יבצע את תפקידו בצורה המיטבית ולא ימקסם את האפשרויות, כנראה שלא יושבת מעבודתו. כתלות בטיב הביצועים שלו או שיפוטר או שמנהליו ישקיעו מזמנם וילמדו אותו ויחנכו אותו עד שירכוש את המיומנויות בהן הוא חלש יותר. זאת מאחר, והנזק שהוא עשוי לגרום הינו נזק כלכלי בלבד. אז יש לנו את המנתחים באנטומיה של גריי, מחד ואת הפרסומאים במד מן, מאידך, ועוד מגוון תפקידים על הציר שביניהם: טכנאי בסלקום, בנכל בבנק הפועלים, נציג שירות בפרטנר, המוכרן בשטראוס ועוד רבים וטובים אחרים, שיום יום נמדדים על ביצועיהם והיינו רוצים שיהיו במקסימום הביצועים שלהם על מנת שהארגון יהיה במקסימום הרווחיות שלו. כשירות מקצועית ופערי ידע – הגדרות ומודלים ההגדרה של כשירות מקצועית היא עובד במקסימום הביצועים שלו. זהו מצב בו מצב בו העובד מסוגל לבצע את תפקידו על הצד הטוב ביותר. המנתח, הפרסומאי וכל השאר… ניתן לזהות 4 מצבים בהם כשירותו של העובד מתחילה לרדת: בעת כניסתו של עובד לתפקיד חדש הוא ניצב מול פערי ידע רבים אותם יש להשלים לו עוד טרם החל לעבוד ואת חלקם ניתן להשלים לו תוך כדי העבודה, על מנת שיהיה כשיר לתפקיד, כל זאת כתלות בשכיחות ובקריטיות של המשימות אותן עליו לבצע. כניסה לתפקיד חדש יכולה להתרחש בשני מצבים:
למרות שהוכשר לתפקיד ובתפקידים רבים אף קיבל הסמכה, העובד יוצא לשטח ומתחיל לפתוח פערים באופן טבעי. פערי הידע הנוצרים בתפקיד נובעים משני מקורות עיקריים:
מצבים אלו מוכרים גם כמודל 4 פערי הידע:
כיצד נסגור את פערי הידע האלו ונשמור על העובד שלנו במקסימום הכשירות שלו? נעשה זאת באמצעות למידה מתמשכת ורציפה לאורך "כל חייו" של העובד בארגון. מודל 3 השלבים לשמירה על כשירות עובדים: (המודל פותח אצלנו בחברת é-learning ) אז איך עושים את זה?
חשוב שהפתרונות שנגדיר לסגירת פערי הידע של עובדינו יותאמו לאופי העבודה ולסביבת העבודה של העובדוישתלבו בצורה אופטימלית בשגרות העבודה שלהם. כך גם המנתח וגם הפרסומאי יבצעו את תפקידם בצורה המיטבית, האחד יציל חיי אדם והשני יצליח למכור לנו בדיוק את מה שאנחנו "צריכים", ולו רק בגלל שעדיין אין לנו… |
||||||||