למה החלטות של שנה חדשה לא מחזיקות – ומה אפשר לעשות כדי לממש אותן בכל זאת?

שיתוף

למה החלטות של שנה חדשה לא מחזיקות – ומה אפשר לעשות כדי לממש אותן בכל זאת?

 

1 בספטמבר נחשב למועד קלאסי להחליט החלטות חדשות, כי הוא מסמל חזרה לשגרה והתחדשות.

 

הוא אחד המועדים שמבטאים ניסיון שלנו להציב מטרות חדשות כחלק מ"אפקט ההתחלה החדשה", שמתרחש בימי הולדת, חגים נקודות ציון משמעותיות ולעיתים אפילו תחילת שבוע או חודש.

 

במצבים כאלו אנו נוטים להסתכל על התמונה הגדולה של חיינו ולקבל החלטות שאפתניות שישימו חיץ בין התנהגות העבר שלנו להתנהגות העתיד.

 

מחקרים שהקיפו עשרות אלפי אנשים בעולם ובחנו את ההחלטות שלהם במועדי מפתח כאלו, הראו ש80% מההחלטות (למשל של שנה חדשה) ננטשות בתוך חודש.

רק 8% מהאנשים משיגים את יעדי השנה החדשה שלהם.

אז אם גם אתם, אפילו בשנה קשה ומאתגרת, החלטתם החלטה חדשה עם החזרה לסוג של שיגרה, הנה כמה עקרונות חשובים שיגבירו את הסיכוי שתצליחו לממש את ההחלטות הללו, זאת מתוך פרסום של הסופר ריי וויליאמס, לצד כמה עצות טובות שקיבלנו  מ- chat gpt קלוד, ו- gemini.

 

החלטות מציאותיות:

אווירה של התחדשות גורמת ל"תקווה כוזבת", שלפיה כוח הרצון שלנו יאפשר לנו לממש את השינוי, בפועל זה גורם לנו להצהיר הצהרות לא מציאותיות לגבי היעד שאנחנו מבקשים להגיע אליו. אין טעם בקבלת החלטות שאינן ריאליות.

גם אם נרגיש תחושה חגיגית של תחילת שנת לימודים או אווירת ראש השנה, חשוב שנשים לב שאנחנו לא "עפים" למקומות לא מציאותיים.

תכנון ומעקב

חוקרים ממליצים לנו לתכנן את השינוי בטכניקה של "טריגרים לפעולה", כלומר לשלוח למוח שלנו מסרים של "אם-אז" שיגרמו לנו לנוע לפעולה הרצויה, ואפילו לרשום לעצמנו רשימת "אם-אז" כזו שתגרום למוח שלנו להתרגל ללולאה שאנו יוצרים עבורו.

למשל, אם אנו נוטים לכעוס יותר מדי ורוצים לשנות את זה, נבנה לעצמנו טריגר שברגע שהכעס מתחיל, אנחנו משנים נושא עד שנירגע. או אם אנחנו "נשפכים" בערב על הספה, נבנה לעצמנו טריגר, לפיו ברגע שיש סימנים ראשונים של "קריסה על הספה", נתפוס ספר שנדאג מראש שיהיה זמין לנו, ונקרא בו פרק.

כך, קבלת ההחלטה שלנו לא תהיה אירוע סתמי, אלא תכלול איזשהו תכנון שיאפשר לחווט את המוח שלנו להרגלים חדשים.

הדרגתיות

כשאנחנו מחליטים החלטות חדשות, אנו מניחים שכוח הרצון שלנו חזק מספיק לקיים אותן. אבל, כוח הרצון הוא משאב נפשי מוגבל והוא מתרוקן אם נשתמש בו יותר מדי.

החלטות של שנה חדשה מעמיסות על המשאב הזה, במקום זאת, עלינו לפזר את ההחלטות על פני כל השנה ולבצע שינויים הדרגתיים שלא מעמיסים יותר מדי על מגבלות כוח הרצון שלנו.

מוטיבציה פנימית

החלטות השנה החדשה שלנו יחזיקו מעמד רק אם יהיו תוצאה של מוטיבציה פנימית, אך קשה להבטיח מוטיבציה כזו כאשר השינוי שאנחנו מבקשים לחולל לא מתגמל אותנו באופן מיידי.

מחקר שבוצע באוניברסיטת שיקגו הראה שההנאה היה הדבר היחידי שגרם לאנשים לדבוק בהרגלים חדשים.

ללא איזשהו תגמול מיידי, יהיה קשה מאוד לממש החלטות חדשות לאורך זמן.

לכן, גם אם מדובר ביעדים שאינם ברי השגה בטווח קצר, כדי לשמור על מוטיבציה, חשוב לחגוג אפילו את השינויים החיוביים הקטנים ביותר.

הקישור למאמר המלא כאן

x